OSSO BUCO med gremolata

4 portioner

1 kg renlägg, sågat i bitar á cirka 6 cm
1 dl vetemjöl
1 grovhackad gul lök
2 skivade vitlöksklyftor
4 skivade morötter
1 selleri i tärningar
olja
smör
3 dl vitt matlagningsvin
6 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 tsk rosmarin
2 tsk timjan
1 lagerblad
2 msk viltfond
salt och peppar

Gremolata:
saft från 1 citron
2 finhackade vitlöksklyftor
1 knippe finhackad persilja

Knyt med fördel ett steksnöre kring läggen. Vänd läggen i en blandning av mjöl, salt och peppar.
Värm en gjutjärnspanna eller stor gjutjärnsgryta med en blandning av olja och smör och bryn sedan bitarna så att köttet får en fin stekyta. Låt köttet vila på en tallrik.
Stek under tiden lök, vitlök, morötter, selleri i samma steksmör som köttet tills det blir gyllenbrunt och därmed får ta smak av köttet.
Lägg tillbaka köttet i grytan.
Tillsätt därefter rosmarin, timjan, lagerblad, matlagningsvin, vatten, tomatpuré samt viltfond.
Låt köttet koka från 1,5 – 3 timmar, ett sätt att ta reda på om köttet är klart är om köttet vill lossna från benet.
Titta till grytan då och då genom att vända på köttet, skumma av och smaka av med salt och peppar.

Gremolata:
Blanda citronzest, finhackad vitlök och persilja.

Servera grytan med potatismos eller pasta och strö gremolata över köttet vid servering.

Tillbaka till recept.

Tillbaka till renkött.