BOEUF BOURGUIGNON

4 portioner

600 g renkött, till exempel fransyska eller högrev i tärningar á 4 cm
150 g rimmat sidfläsk i tärningar
1 skivad morot
1 grovhackad gul lök
2 skivade vitlöksklyftor
2 msk mjöl
4 dl rött vin
1 msk viltfond
3 dl vatten
1 lagerblad
1 msk tomatpuré
salt och peppar
8 steklökar
200 g färska champinjoner

Bryn kött och fläsk med smör och olja i omgångar, så att allt får en fin stekyta. Salta och peppra under stekning. Låt vila på en tallrik. Använd med fördel en stor gjutjärnsgryta, köttet kan annars stekas i stekpanna och sedan läggas över i en större stekgryta.
Stek därefter morot, vitlök och lök i samma steksmör och låt steka tills löken mjuknat.
Lägg tillbaka allt kött, tillsätt mjöl, låt steka i 3-4 minuter under omrörning.
Häll i vin, viltfond, vatten, tomatpuré, och lagerblad.
Låt grytan koka under lock i 1,5 – 3 timmar. Köttet ska vara mört när grytan är klar. Vätskan har under denna tid reducerats till hälften, om grytan riskerar att koka torr så kan man med fördel fylla på med mer vatten.
Innan servering steks steklökarna och champinjonerna tills de blivit mjuka och fått färg. Dessa ska läggas in i grytan och koka med i cirka 10 minuter innan servering.

Serveras gärna med kokt potatis.

Tillbaka till recept.